Mountain restaurant / a-platz | ArchDaily

Mountain restaurant / a-platz

© Mihai Caranica

© Mihai Caranica© Mihai Caranica© Mihai Caranica© Mihai Caranica+ 25


  • Architects:
    a-platz

  • Region Area of ​​this architecture project Region :
    155 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2020


  • Photographs
© Mihai Caranica
© Mihai Caranica

Text description provided by the architects. Located 10 km from Miercurea Ciuc, in the heart of the Harghita mountains, this project responds to a specific request: the design of a pavilion for families and children at the foot of the ski slope. We wanted to answer this question in a simple way.

© Mihai Caranica
© Mihai Caranica

We imagined a pavilion usable according to the seasons, with an interior space as well as a large perimeter terrace serving as a solarium or allowing other activities. The pavilion responds to its environment in a subtle way, through the orientation of the main space and the extension of the terrace towards the ski slope and the sun.

© Mihai Caranica
© Mihai Caranica

The strength of this architecture lies in its simple form: a symmetrical plan, a concentric arrangement of rooms, a continuous bench along the exterior wall, a terrace surrounded by columns. Wood is the main material of this project. The main reasons are the local know-how in site construction and the desire to use a single material, from the structure to the finish. Presence Our approach is inspired by examples of vernacular architecture. This autonomous and intelligible form fits naturally into its environment through its comprehensible volume and the natural aging of its envelope.

Plan
Plan

Materiality The choice of wood was made in a natural way. Wood is an important heritage and resource in the region. Used sensibly and responsibly, it is associated with the identity of the place. The structure, finishes, doors, windows and furniture are made of pine wood from local responsible industry. Interior The use of wood, as an extension of the work carried out on the envelope, is part of a simple strategy, that of using a single material for the entire project.

© Mihai Caranica
© Mihai Caranica
© Mihai Caranica
© Mihai Caranica

The custom furniture in the same essence as the exterior is developed specifically for the needs of the restaurant. The long outdoor bench extends into the main space to offer new uses. This approach is part of a broader reflection on the interior-exterior continuity and the overall coherence of the project.

© Mihai Caranica
© Mihai Caranica

Comments are closed.